Crowdlending

Hvad er crowdlending?

Crowdlending defineres som lån mellem personer eller virksomheder, der bliver matchet online gennem en crowdlending-platform. Den unikke ved crowdlending er, at det ofte drejer sig om meget små lån, hvilket giver en række af fordele for både investor og låntager.

Crowdlending (også kendt som p2p lån eller peer-to-peer lending) skal ses som et alternativ til klassiske investeringer i gæld (statsobligationer, virksomhedsobligationer osv.).

 

Fordelen ved Crowdlending er, at både investor og låntager drager fordel af at kunne låne direkte til hinanden gennem en online platform, fremfor at benytte banken som et fordyrende mellemled. Dette bør i princippet kunne gøre, at både investor og låntager kan etablere end aftale færre omkostninger, end hvis en bank var involveret.

Derudover giver crowdlending en unik mulighed for risikospredning. Ved crowdlending har man som investor mulighed for at udlåne mange små beløb (helt ned til 50 kr. pr. lån) til forskellige låntagere og således reducere den negative effekt, hvis én specifik långiver ikke kan betale pengene tilbage. På den anden side har låntager også bedre forudsætninger for at kunne låne de penge som efterspørges, eftersom man kan låne små beløb fra mange forskellige långivere.

Crowdlending i praksis

I praksis er er det ofte et mellemled mere end beskrevet ovenfor. På online crowdlendingplatforme er det nemlig ofte dig som investor på den ene side og en lånevirksomhed på den anden side. Det er således denne lånevirksomhed, der har lånt penge ud til private og virksomheder. Herefter forsøger lånevirksomheden at sælge lånene videre til os investorer.

For at skabe mere sikkerhed for investorerne har nogle platforme introduceret konceptet buyback-garanti. Dette indebærer, at lånevirksomheden har garanteret, at de tilbagekøber lånet og betaler påløbende renter, såfremt låntageren ikke overholder sine forpligtelser i mere end 60 dage. Husk dog på, at dette ikke er ensbetydende med, at lånet er risikofrit.

Sådan kommer du i gang med crowdlending

Crowdlending bliver etableret gennem en online platform. For at komme i gang med crowdlending skal man således først og fremmest finde en god platform, der matcher ens behov. Vi vægter selv følgende ting højt:

 • Brugervenlighed
 • Lav minimumsgrænse på lånebeløb (giver mulighed for bedre risikospredning)
 • Stort udbud af lån
 • God support
 • Buyback-garanti
 • Automatisk reinvestering af renter

Mintos - vores foretrukne platform

Vi benytter selv Mintos til vores crowdlending-investeringer. Nedenfor kan du læse en kort guide til, hvordan du opretter en konto og kommer i gang med at investere.

Vores valg er faldet på Mintos som den foretrukne platform til crowdlending. Det skyldes først og fremmest, at der er høj graf af brugervenlighed og et stort udbud af lån i hele verden. Dertil er der buyback-garanti på en stor del af lånene og man kan sammenligne risikoen på lånene gennem Mintos eget rating-system.

Mintos lægger stor vægt på håndteringen af risiko, hvilket i praksis udføres ved at foretage grundige tjek af de lånevirksomheder som opretter sig på platformen. Derudover kræver platformen, at lånevirksomhederne selv skal beholde nogle af de lån som de prøver at sælge, så de fortsat selv har ”hånden på kogepladen”.

Mintos

Mintos logo
Vurdering:
5/5

Når du investerer, er der en risiko for, at du taber penge. Det er vigtigt, at du forstår denne risiko, før du går i gang med investering.

Sådan opretter du en konto på 5 minutter

Det tager kun 5 minutter at oprette en konto på Mintos. Alt du skal gøre er følgende:

 1. Klik på knappen ”Opret Konto” og du vil herefter blive sendt videre til oprettelsen på Mintos
 2. Indtast din e-mail på klik på ”Create account”, hvorefter du skal udfylde dine informationer
 3. Verificér din e-mail som du vil modtage i indbakken efter oprettelsen
 4. Indbetal penge til din Mintos-konto

Nedenfor kan du se andre crowdlendingplatforme som også er populære blandt sine brugere.

Sådan kommer du godt i gang

Når du har oprettet dig på en platform og indbetalt penge til din konto, er du klar til at finde din først investering. Nedenfor vil vi gennemgå et eksempel på, hvordan man helt konkret gennemføre en investering på Mintos.

Alt du skal gøre for at se udbuddet af lån som du kan investere i er at gå til ”Invest” og herefter ”Primary Market”.

Når du er inde på siden vil du kunne se en lang række af lån som du kan sortere efter bestemte kriterier. I skrivende stund har det primære marked 318.033 lånemuligheder som du kan investere i.

De primære kriterier som du kan sortere lånene på baggrund af er rente (Interest Rate) og tidshorisont (Term). Der er ikke nogen rente og tidshorisont, der er den korrekte. Du skal blot fastsætte de kriterier som bedst muligt matcher din egen risikoprofil. Høj rente er ensbetydende med højere risiko.

Til venstre på investeringssiden vil du kunne se en lang række af andre filtre som du kan sortere dine lånemuligheder på baggrund af. Disse inkuderer:

 • Valuta (Currency)
 • Lånetype (Loan Type)
 • Land (Country)
 • Loan Originator (Låneudbyder)
 • Mintos Rating
 • Buyback Guarantee

Samt en masse flere detaljerede muligheder. Tag selv et kig på siden og se om nogle af disse sorteringsmuligheder er relevante for din investering. For ikke at få en eksponering mod ændringer i valutakurser, vil vi vælge af foretage investeringer i EUR, eftersom DKK er låst fast mod EUR. Derudover giver Mintos Rating en god mulighed for at sammenligne risikoen på de forskellige lån. Denne rating inkluderer nemlig en lang række af faktorer, der har indflydelse på risikoen ved lånet.

Interest rate (på billedet 20%) er den rente som du som investor modtager på lånet, såfremt låntager overholder sine forpligtelser. Borrower APR (På billedet 33,4%) er den rente som låntager rent faktisk betaler. Forskellen går således til låneselskabet, der i sin tid har etableret lånet og herefter solgt det videre til investorer på Mintos.

Den første investering

Når du har taget stilling til din risikoprofil og således fundet et lån som afspejler dine præferencer, er det tid til at foretage selve investeringen. Det er ikke en god idé blot at vælge lånet med højeste rente. Det vigtigste er, at du kun accepterer den risiko som du er villig til at løbe. Derudover skal du være opmærksom på, at du har mulighed for at eliminere noget af risikoen ved af sprede din investering på mange lån.

Alt du skal gøre for at foretage investeringen er at klikke på ”Invest” og indtaste det beløb som du ønsker at investere. I nedenstående eksempel investerer vi 25 EUR. Efter du har indtastet beløbet vil der komme et vindue, hvor du endeligt kan godkende investeringen.

FAQ

Denne sektion vil vi løbende opdatere med de spørgsmål som vores læsere har til crowdlending. Såfremt du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til [email protected] og skrive ”Crowdlending” i emnefeltet.

Hvordan håndterer jeg skat på indtægter og tab fra crowdlending?

Modsat aktieinvesteringer gennem Nordnet, indberetter crowdlendingplatforme ikke automatisk tab og gevinster til skat. Du har selv ansvaret for at udføre disse indberetninger korrekt. Det er dog forholdsvis nemt at få styr på og på denne side har Skat lavet en oversigt over, hvordan du helt konkret håndterer tab og gevinster på Crowdlending.

Scroll til toppen

Kender du din risikoprofil?

For høj risiko kan medføre markante tab i krisetider.
For lav risiko kan medføre tabt afkast.

Test gratis på 5 min.