Undersøgelse: Dette pengeinstitut var bedst til at tjene penge i 2018

Dette pengeinstitut var bedst til at tjene penge i 2018

I denne undersøgelse ser vi nærmere på indtjeningen blandt danske pengeinstitutter i 2018. Der tages udgangspunkt i pengeinstitutter tilhørende gruppe 1, 2, og 3 jf. finanstilsynets størrelsesgruppering, hvis kernefokus ikke er forbrugslån.

For at vurdere, hvilket pengeinstitut, der er bedst til at tjene penge, anvender vi nøgletallet ROE (Return on Equity), hvilket på dansk er egenkapitalens forrentning. For at give det mest retvisende billede, er ROE beregnet på baggrund af årets resultat fratrukket rente til hybrid kapital i forhold til den gennemsnitlige egenkapital tilhørende aktionærerne.

Størrelsesgruppering

Dertil ser vi også nærmere på, hvilken størrelsesgruppering som hvert enkelt pengeinstitut tilhører. Finanstilsynets størrelsesgrupperinger i 2019 er defineret som følgende:

 • Gruppe 1: Arbejdende kapital over 75 mia. kr.
 • Gruppe 2: Arbejdende kapital over 12 mia. kr.
 • Gruppe 3: Arbejdende kapital over 750 mio. kr.
 • Gruppe 4: Arbejdende kapital under 750 mio. kr.
 • Gruppe 5: Udenlandske pengeinstitutter med filialer i Danmark
 • Gruppe 6: Pengeinstitutter på Færøerne

Indtjeningen blandt danske pengeinstitutter i 2018

Indtjeningen blandt danske pengeinstitutter i 2018

Det fremgår, at Skjern Bank var det bedst forrentede pengeinstitut i 2018 med en ROE på 16,8%. Derudover er det værd at bemærke, at de 5 bedst forrentede pengeinstitutter alle er mindre pengeinstitutter tilhørende gruppe 3.

Gruppe 1 pengeinstitutterne, der udgøres af henholdsvis Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank og Spar Nord Bank indtager henholdsvis plads nr. 12, 22, 9, 19 og 8. De er således hverken at finde blandt de bedst forrentede pengeinstitutter eller blandt de dårligst forrentede pengeinstitutter i Danmark.

Der kan være flere mulige forklaringer på, hvorfor de største pengeinstitutter ikke har den bedste indtjening, der ville være antagelsen jf. økonomisk teori om stordriftsfordele:

 • Højere omkostninger: SIFI’er (systemisk vigtige pengeinstitutter) er underlagt yderligere regulatoriske krav, hvilket skaber en højere omkostningsbase end mindre pengeinstitutter.
 • Stabil indtjening: større pengeinstitutter har antageligvis en mere stabil indtjening over en markedscyklus. Det betyder, at en høj indtjening blandt mindre pengeinstitutter i en højkonjunktur kan være på bekostning af en lavere indtjening i en lavkonjunktur.
 • Lokal opbakning: stor loyalitet blandt lokale kunder hos mindre pengeinstitutter kan betyde, at de ikke er udsat for samme konkurrencepres som andre pengeinstitutter i branchen.

Udviklingen i antallet af pengeinstitutter i Danmark

Selvom mindre pengeinstitutter er de bedst forrentede, er den overordnede tendens fortsat, at der bliver færre pengeinstitutter i Danmark (se graf nedenfor). I perioden 2006 til 2019 er antallet af pengeinstitutter i Danmark gået fra 166 til 69.

Antal pengeinstitutter i Danmark
Kilde: Finanstilsynet

Antallet af pengeinstitutter i Danmark medtager institutter på Færøerne. Filialer af udenlandske pengeinstitutter i Danmark er ikke medtaget. Det reducerede antal af pengeinstitutter i Danmark skyldes en kombination af nedlukninger og fusioner og opkøb.

Danske pengeinstitutter årsregnskaber 2018

Såfremt du vil se nærmere på årsregnskabet for det pengeinstitut, hvor du er kunde, kan du finde links til alle årsregnskaber i undersøgelsen nedenfor.

Skjern BankLink
KreditbankenLink
Lollands BankLink
TotalbankenLink
Hvidbjerg BankLink
Sparekassen VendsysselLink
Vestjysk BankLink
Spar Nord BankLink
SydbankLink
GrønlandsbankenLink
Ringkjøbing LandbobankLink
Danske BankLink
Broager SparekasseLink
Lån & Spar BankLink
Nordfyns BankLink
Møns BankLink
Danske Andelskassers BankLink
Fynske BankLink
Nykredit BankLink
Middelfart SparekasseLink
Jutlander BankLink
Jyske BankLink
Sparekassen ThyLink
Djurslands BankLink
Frøslev-Mollerup SparekasseLink
Sparekassen DjurslandLink
Sparekassen for Nr. Nebel og OmegnLink
Sparekassen KronjyllandLink
Sparekassen Sjælland-FynLink
Den Jyske SparekasseLink
Frøs SparekasseLink
Sparekassen BallingLink
Salling BankLink
Arbejdernes LandsbankLink
Dragsholm SparekasseLink
Rise Flemløse SparekasseLink
Rønde SparekasseLink
Dronninglund SparekasseLink
Langå SparekasseLink
Frørup AndelskasseLink
Merkur AndelskasseLink
FolkesparekassenLink
Lægernes BankLink
PenSam BankLink
Sparekassen BredebroLink

Læs også vores undersøgelse om Danmarks sikreste banker 2018.

Moneytalk.dk har en ambition om at hjælpe danskere til at tage ansvar for deres økonomi gennem investering i aktier, obligationer og crowdlending.

 • Forfatter
 • del på
Share on facebook
Share on linkedin
Scroll til toppen

Få svar på dine spørgsmål i

moneytalk community