Hvad er effektiv rente?

Hvad er effektiv rente

Denne artikel kan indeholde annoncelinks. Læs mere her.

Effektiv rente

Den effektive rente (også kendt som debitorrenten) er et udtryk for den årlige rente på lånet. Her tages der højde for renters rente effekten, der opstår ved ikke-årlige rentetilskrivninger. Effektiv rente adskiller sig fra ÅOP ved ikke at medtage medtage de samlede omkostninger for lånet, men kun tage udgangspunkt i den nominelle rentesats.

Den effektive rente er således den årlige rente som långiver modtager for at yde lånet. Udover den pålydende rente tager långiver også ofte etableringsomkostninger og løbende gebyrer. Når du som potentiel låntager skal sammenligne dine lån, er det således essentielt, at du ser på ÅOP, der er et udtryk for de samlede årlige omkostninger i procent.

Effektiv rente formel

Effektiv rente formel

r = den effektive rente

i = den nominelle rente per år

n = antal terminer / antal rentetilskrivninger per år

Beregn effektiv rente

I eksempel 1 og eksempel 2 anvender vi henholdsvis månedlige og ugentlige rentetilskrivninger med en pålydende årlig rente på 3%. Grundet rentes rente effekten kan vi ikke blot gange med enten 12 eller 52 for at få den årlige rente. Vi er i dette tilfælde nødt til at gøre brug af formlen for den effektive rente, hvor vi beregner den effektive årlige rente.

Eksempel 1: Månedlige rentetilskrivninger ved en nominel årlig rente på 3%

Beregn effektiv rente - eksempel 1

Eksempel 2: Ugentlige rentetilskrivninger ved en nominel årlig rente på 3%

Beregn effektiv rente - eksempel 2

Vigtigheden af at beregne den effektive rente illustreres således tydeligt i dette eksempel. Man kan se, at en nominel årlig rente på 3% er billigere ved månedlige rentetilskrivninger end ved ugentlige rentetilskrivninger, eftersom 3,0416% er lavere end 3,0446%.

Effektiv rente excel

Nedenfor kan du se, hvordan vi kan gennemføre beregningerne fra eksempel 1 og eksempel 2 i excel. Dette gøres ved brug af funktionen EFFEKTIV.RENTE, hvor man blot angiver den nominelle årlige rente og antal rentetilskrivninger per år. Herefter giver excel dig resultatet.

Eksempel 1 (excel): Månedlige rentetilskrivninger ved en nominel årlig rente på 3%

Effektiv rente excel - eksempel 1

Eksempel 2 (excel): Ugentlige rentetilskrivninger ved en nominel årlig rente på 3%

Effektiv rente excel - eksempel 2

Skal jeg sammenligne lån ved brug af effektiv rente eller ÅOP?

Alle låneudbydere har pligt til både at informere om ÅOP og den effektive rente i sine lånetilbud. Som sammenligningsgrundlag, bør du som potentiel låntager udelukkende benytte ÅOP, eftersom den effektive rente ikke medtager de mange ekstra gebyrer og omkostninger som også skal betales for et lån.

Når du benytter en låneberegner vil du se, at både den effektive rente og ÅOP typisk reduceres, des længere lånets varighed er. Det kan således typisk virke tillokkende at forlænge låneperioden for at opnå en lavere rente. Faktum er dog, at det nominelle tilbagebetalingsbeløb bliver langt højere, selvom renten falder. Når du skal vælge dit lån, kan det således være en god idé også at sammenligne på baggrund af det faktiske tilbagebetalingsbeløb. Det er altid billigst for dig at betale lånet tilbage hurtigst muligt – også selvom den effektive rente er højere.

Del på facebook
Del på linkedin
Scroll til toppen

Vil du se mine investeringer? 📈

Jeg har valgt at dele, hvordan jeg personligt har investeret 100.000 kr. og hvor meget jeg forventer i afkast.

Send mig listen med det samme

Kender du din risikoprofil?

For høj risiko kan medføre markante tab i krisetider.
For lav risiko kan medføre tabt afkast.

Test gratis på 5 min.